Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Huiszwaluwen in Itteren en Borgharen

Sinds jaar en dag is Carlo Poolen met zijn vrijwilligers zwaluwen(nestjes) aan het tellen en geeft ons de resultaten door.

De maand juli begint voor mij altijd met het tellen van de huiszwaluwen. Sinds hun terugkomst uit de overwinteringsgebieden speur ik de hemel af om ze te spotten. Maar in de zomer begint het echte werk. De vogeltjes hebben dan een nestje gemaakt, eieren gelegd en uitgebroed. Nu zijn ze druk bezig om de jonge zwaluwen te voeden met insecten die tijdens de voedselvluchten uit de lucht worden gepikt.

We zien rond Borgharen en Itteren meerdere soorten zwaluwen, maar deze telling gaat specifiek om de huiszwaluw. In de lucht zijn ze moeilijk te onderscheiden van hun familiegenoten, maar de nesten zijn niet te missen. Het is de enige vogelsoort in Nederland die een nest maken aan de gevel van woningen en andere gebouwen. Het nest is een kommetje van modder dat meestal onder de dakgoot wordt gemaakt.    

Al sinds de jaren negentig worden de huiszwaluwen landelijk geteld. Het diertje heeft het moeilijk door klimaatverandering in de overwinteringsgebieden in Afrika en door achteruitgang van de insecten in Nederland. Het is dus belangrijk om de zwaluwstand goed in beeld te hebben.

Gelukkig is de zwaluwstand in Borgharen en Itteren nog altijd stabiel. De aantallen nesten schommelen ieder jaar een beetje. In Borgharen tel ik dit jaar 27 nesten, eentje meer dan in 2022. De meeste nesten zijn te vinden in de Middenstraat. Je kunt hier de oudervogels af en aan zien vliegen met voedsel voor de jongen. De Koningkampstraat was vroeger een belangrijke plek, maar het aantal nesten wordt helaas ieder jaar minder. Gelukkig zijn er in de omgeving nog andere nesten te vinden. Het nieuwe deel van Borgharen is al jaren verlaten door de Huiszwaluw.  

In Itteren zijn 33 nesten geteld, 3 minder dan verleden jaar. Ook Itteren heeft een hotspot. In de Pasestraat hangt meer dan de helft van alle nesten dicht bij elkaar. Huiszwaluwen zijn echte koloniebroeder die het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar nestelen. Goed nieuws is dat in het nieuwe deel van Itteren weer een nest is opgedoken. Sinds 2018 is er niet meer gebroed. In de Wiegershof is sinds 2020 een kolonie aanwezig. Dit jaar tel ik 12 nesten, 3 minder dan verleden jaar. In totaal zijn er dit jaar 3 nesten minder dan verleden jaar.

Het totale aantal nesten in Borgharen en Itteren is al sinds 2020 aan het dalen. Een oorzaak van de daling weet ik niet, maar het past wel in de landelijke trend. Vanaf 2010 stijgt het aantal huiszwaluwen in Nederland, maar de laatste jaren wordt de stijging minder.

De telresultaten van de afgelopen jaren staan in de volgende tabel:

1996 2000 2005 2010 2015 2020 2021 2022 2023
Borgharen 51 28 6 25 30 31 32 26 27
Itteren 14 13 27 29 30 31 40 36 33
Wiegershof 0 0 0 0 0 15 10 13 12

Het is fijn dat ook dit jaar weer mensen bereid zijn om te helpen. Graag wil ik Nico en Johanna bedanken die samen met mij de zwaluwen in Itteren hebben geteld. Ook wil ik de huizenbezitters bedanken met een of meerdere nesten aan huis en die de overlast voor lief nemen. Zo kan iedereen blijven genieten van dit prachtige vogeltje.

Carlo Poolen

(Foto van Inja van BNNVARA)

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...