Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Itteren en Borgharen pilot PMD

Vanuit de Dorpsraad hebben we vaker de vraag gekregen waarom het PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen)-afval niet, net zoals in Bunde in plastic zakken opgehaald kan worden. Op 27 februari jl. heeft de gemeenteraad besloten om in Itteren en Borgharen vanaf 1 april 2024  dit afval, net zoals GFT en restafval, op te laten halen via de gemeente. Dit afval, in een doorzichtige plastic zak, wordt dan vanaf 1 april 2024 één keer per twee weken aan huis opgehaald. Als deze pilot positief verloopt, zullen vanaf 1 januari 2025 in heel Maastricht alle wijken “aan de PMD-zakken” gaan.

De PMD container aan het milieuperron zal vanaf 1 mei 2024 verwijderd worden. Plannen zijn om in plaats daarvan een textielcontainer te plaatsen. Verdere informatie zal nog komen via onze Dorpsberichten, die vlak voor Pasen in de brievenbus valt.

 

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

5 reacties

 1. Geachte heer Gulikers,

  U heeft ons 15 maart 2024 voorzien van een reactie op de Pilot: PMD-inzameling in Borgharen en Itteren. Dank hiervoor. Naar aanleiding hiervan bericht ik u het volgende.

  Aanleiding
  In de raadsvergadering van 27 februari 2024 heeft de Gemeenteraad het Regionaal Beleidskader Afval en Grondstoffen Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul vastgesteld. Een hierin benoemde concrete maatregel betrof de pilotering van de huis-aan-huis inzameling van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (hierna: PMD) via doorzichtige zakken in Borgharen en Itteren per april 2024.

  Wat gaat er gebeuren? Wat wordt er beproefd?
  Per woensdag 3 april 2024 zal Stadsbeheer Maastricht voortaan het PMD, middels kosteloze doorzichtige zakken elke twee weken aan huis ophalen. De ondergrondse PMD-containers op de milieuperrons van Borgharen en Itteren komen vervolgens te verdwijnen en worden vervangen voor ondergrondse textielcontainers. Wij denken hiermee:
  • meer tegemoet te komen aan de wensen van de inwoners, die meer service verlangen;
  • meer PMD (en minder restafval) in te zamelen zodat minder afval verbrandt hoeft te worden;
  • schoner PMD in te zamelen zodat het ingezamelde PMD maximaal gerecycled kan worden;
  • schonere milieuperrons te krijgen, omdat hier de PMD grondstofstroom komt te vervallen;
  • meer textiel uit het restafval te kunnen houden en daarmee voor hergebruik en recycling in aanmerking te laten komen.

  Iedere 2 weken op woensdag (even week) aan straat
  De PMD-zakken worden woensdag 3 april 2024 voor het eerst in Borgharen en Itteren ingezameld. Daarna worden de PMD-zakken iedere 2 weken opgehaald, namelijk op woensdag in de even week. De PMD-zakken dienen op dezelfde plek aangeboden te worden, als waar de rood-witte restzakken ook worden aangeboden. De inzameling van GFT+e en de rood-witte restzak blijft in Borgharen en Itteren ongewijzigd. Hierin treedt geen verandering op.

  Milieuperrons Borgharen en Itteren: PMD-containers worden aangepast naar textielcontainer
  Tot halverwege april 2024 blijven de ondergrondse PMD-containers nog staan op het milieuperron in Borgharen en Itteren. Daarna worden deze verwijderd. Hiervoor in de plaats komen ondergrondse textielcontainers. Hierin kunnen inwoners zowel nog goede als versleten textiel gooien. De textielcontainers zijn vooralsnog openbaar toegankelijk. Mocht er echter sprake zijn van sluikstort (restafval), dan zullen de textielcontainers enkel nog geopend kunnen worden via de (perceelgebonden) milieupas, zoals dat ook bij de ondergrondse luierinzameling het geval is. Het ingezamelde textiel wordt vervolgens in het sorteercentrum van Rd4 door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gesorteerd naar opnieuw draagbaar textiel voor hergebruik en versleten textiel als grondstof voor nieuw textiel of isolatie. Zowel maatschappij als milieu profiteren hiervan. Het is daarmee belangrijk dat de textielcontainers uitsluitend worden gebruikt voor schoon textiel en niet voor (andere) afvalstromen (sluikstort).

  De betonputten die we voorheen voor de PMD-containers gebruikten en nu voor de ondergrondse textielcontainers gaan gebruiken zijn waterdicht. Grondwater kan niet in de betonput geraken. De ondergrondse papierinzameling zullen we ongewijzigd houden. Het klopt dat veel inwoners hun oudpapier huis-aan-huis aanbieden. Maar er zijn ook veel bewoners die wel de ondergrondse papiercontainers gebruiken. Deze keuze laten we aan de inwoners zelf. Dit geldt echter niet voor de ondergrondse PMD-containers. Deze zijn inmiddels afgeschreven, versleten en worden verwijderd. We denken met een huis-aan-huisinzameling van PMD van 1x per 2 weken hier een prima alternatief voor te hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Dirk Oud | Sr. medewerker afval
  Stadsbeheer | Gemeente Maastricht
  T +31 (0)6 29 20 33 15 | dirk.oud@maastricht.nl
  Ankerkade 275, 6222 NL | Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht | http://www.gemeentemaastricht.nl

  “DISCLAIMER gemeente Maastricht”
  “De informatie in dit bericht is uitsluitend bestemd voor de persoon of personen aan wie dit bericht is verzonden. Het bericht kan mogelijk vertrouwelijke informatie bevatten. Mocht dit bericht bij vergissing aan u zijn toegezonden, stuurt u het bericht dan s.v.p. retour afzender en verwijdert u het bericht uit uw bestanden. Het is, zonder onze toestemming, niet toegestaan de u toegezonden informatie te publiceren, te bewerken of verder te verspreiden. In het bericht mogelijk naar voren gebrachte informatie en ideeën zijn in de eerste plaats des schrijvers en vormen niet zonder meer de mening van de gemeente Maastricht.”

 2. Beste Gemeente Maastricht,

  Met verbazing heb ik in jullie nieuwsbrief gelezen dat de pmd-containers in Itteren en Borgharen vervangen gaan worden door ondergrondse textielcontainers.
  Zijn jullie vergeten dat Itteren en Borgharen in een watergebied van de maas liggen.
  Ik kan me voorstellen dat het bovengrondse textielcontainers worden, maar geen ondergrondse ivm het grondwater.
  Tevens stel ik voor om de ondergrondse pmd-containers niet te verwijderen maar een van de 2 papier-containers die hier voor jan joker staan waar niemand gebruik van maakt omdat het oud papier opgehaald wordt door vrijwilligers van de carnavalsvereniging De Vreigeleire.
  Graag hoor ik jullie reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Paul Gulikers
  Geneinde 32 6223GT Itteren-Maastricht

  Beste ,
  Op 15 maart 2024 hebben wij uw berichtgeving ontvangen.
  In deze e-mail leest u onder welk nummer uw verzoek geregistreerd is en wat er verder met uw verzoek gebeurt.
  Registratie
  De e-mail/schrijven is geregistreerd onder zaaknummer 685123.
  Als u contact met ons wilt opnemen over de beantwoording van uw verzoek, verwijs dan altijd even naar dit zaaknummer. Zo kunnen wij gemakkelijk terugvinden waar uw telefoontje of e-mail over gaat.
  Beantwoording
  Uw verzoek sturen wij door naar de behandelend ambtenaar of naar het behandelend team. Zij zorgen voor de afhandeling en beantwoording van uw verzoek.
  Afhandelingstermijn
  Uw verzoek wordt zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen vier weken beantwoord. Blijkt dat we binnen deze termijn uw vraag niet kunnen afhandelen, dan geven we aan wat de verwachte afhandeltermijn is.
  Vragen?
  Heeft u nog vragen over de afhandelingstermijnen, de behandelend ambtenaar of de registratie van uw verzoek? Neem dan gerust contact met ons op via 14 043 of stuur een e-mail naar post@maastricht.nl.
  Met vriendelijke groet,
  Team Documentair Informatiemanagement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »