Dossiers

Foto van Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Last van alleen zijn?

Kent u iemand die zich alleen voelt of voelt u zichzelf alleen? De gemeente Maastricht heeft samen met Humanitas Maastricht-Heuvelland een signaalpunt ingericht dat u kunt bellen 06 510 88 753 (ook via Whatsapp), of mailen via signaalpunteenzaamheid.maastricht@humanitas.nl.
Daarnaast organiseert Trajekt een bijeenkomst om eenzaamheid te verkleinen op 28 maart vanaf 14:00 uur in de Lumière . Zie onderaan.

Vanaf 1 maart kunnen inwoners en professionals terecht bij het Signaalpunt Maastricht tegen Eenzaamheid. Hier kunnen zorgen over eenzaamheid van bijvoorbeeld een buur, familielid of patiënt worden gedeeld. Ook als iemand zelf met eenzaamheid worstelt, kan diegene bij het signaalpunt terecht. 

De signalen die binnen komen, worden opgepakt door Humanitas Maastricht-Heuvelland. Zij gaan in gesprek met de betreffende persoon en – waar nodig – samen aan de slag om de situatie te verbeteren. Afhankelijk van de behoefte kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar deelname aan activiteiten in de buurt, het samen eten met anderen in een sociaal restaurant of het koppelen aan een (vrijwilligers-) maatje om samen wekelijks mee af te spreken.

Wethouder Jeroen Hoenderkamp van Wmo en Welzijn: “Met dit signaalpunt willen we inwoners, maar ook zorgprofessionals of postbezorgers alert maken op signalen van eenzaamheid en aanmoedigen dit bespreekbaar te maken. Vermoed je dat iemand eenzaam is, probeer dan het gesprek aan te gaan en degene aan te sporen om zelf of met toestemming namens diegene een melding te doen bij het signaalpunt. Een gesprek kan vaak het begin zijn van nieuwe ontmoetingen en meer verbinding voelen met anderen.”

In Maastricht zegt maar liefst 50% van de Maastrichtenaren weleens of regelmatig last te hebben van gevoelens van eenzaamheid (bron: waarstaatjegemeente.nl). Eenzaamheid is bovendien complex. Het heeft verschillende oorzaken (denk aan verlies van een dierbare, gebrek aan sociale vaardigheden of verandering van woon- en werkplek) en is niet met een en dezelfde aanpak voor iedereen op te lossen. Daarnaast heerst er een taboe op eenzaamheid; niet iedereen durft over zijn gevoelens van eenzaamheid te praten.

Het Signaalpunt Maastricht tegen Eenzaamheid is één manier om eenzaamheid aan te pakken en maakt onderdeel uit van de Lokale Aanpak Eenzaamheid Maastricht 2023-2025. Gedurende drie jaar investeert Maastricht in een aantal acties gefinancierd vanuit het landelijke actieprogramma Een Tegen Eenzaamheid. Naast het signaalpunt gaat ook een lokale coalitie bestaande uit maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven in de stad aan de slag om samen te werken tegen eenzaamheid. Verder wordt ingezet op ontmoeting in de buurt (activiteiten) en campagnes om de bewustwording te vergroten.

Het Signaalpunt Maastricht tegen Eenzaamheid is telefonisch te bereiken via 06 510 88 753 (ook via Whatsapp), via e-mail op signaalpunteenzaamheid.maastricht@humanitas.nl of via www.humanitas.nl/maastricht-heuvelland (zie ‘Wat we doen’).

Via Trajekt hebben we ontvangen:

Helpen jullie mee om eenzaamheid in Maastricht te verkleinen? 
Eenzaamheid kent vele gezichten en kan ons allemaal treffen. Het raakt jong en oud, rijk en arm, ongeacht achtergrond of levensfase. Daarom is het belangrijk dat we samen in actie komen om eenzaamheid tegen te gaan.
Het verminderen van eenzaamheid vraagt om een blijvende, lokaal verankerde aanpak. Een aanpak met een duurzame samenwerking tussen organisaties, bedrijven en burgers.

Daarom organiseren de stichting Samen voor Maastrichen de gemeente Maastricht op donderdag 28 maart a.s. een startbijeenkomst gericht op het vormen van een lokale coalitie in Maastricht.
Wat gaan we doen?
Deze startbijeenkomst is bedoeld om de eerste stappen te zetten om eenzaamheid in Maastricht tegen te gaan. Dat doen we door eerst een inkijkje te geven in (de gevolgen) van eenzaamheid en inzicht te geven wat er al allemaal gedaan wordt op het gebied van eenzaamheid. Daarna gaan we zelf aan de slag om vast te stellen wat we samen kunnen DOEN. We geloven namelijk heilig in de kracht van SAMEN. Het geeft energie en er komt beweging en dat is precies wat we willen en wat er nodig is.

Uw aanwezigheid telt!
Elke bijdrage telt! De één heeft kennis en de ander heeft tijd, of van alles een beetje. Dat is juist mooi. We zouden het dan ook geweldig vinden als u erbij bent. Uw aanwezigheid en betrokkenheid kan echt een wereld van verschil maken!

We hopen u allen te zien op 28 maart!
Aanmelden graag vóór 15 maart!

💜 Deel deze uitnodiging gerust in je organisatie en/of je eigen netwerk!

Manon Machiels
Samen voor Maastricht
info@samenvoormaastricht.nl
06-48771395

Heeft u vragen hierover, laat het ons weten via info@itteren.nl.

Foto is van De Limburger mobile.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »