Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Onderhoud Kanjel en Gelei

Via onze vrijwilligers bij het Waterschap kregen we onderstaande informatie over het onderhoud van de beekjes die ook in Itteren bekend zijn: de (oude) Kanjel en de Gelei. Misschien heeft u de borden hierover gezien op de Willem Alexanderweg in Limmel. De voorbereidende activiteiten zijn inmiddels afgerond en men is nu bezig bij Villa Kanjel en later in februari gaan ze bij het buitengebied van Vaeshartelt aan de slag.

De Kanjel en de Gelei zijn twee beken die door het Buitengebied Geul & Maas stromen. Deze beken zijn belangrijk voor het op peil houden van de vijvers van de landgoederen en voor het welzijn van de planten en dieren in de omgeving. Er is veel slib op de bodem van de beken en vijvers opgehoopt. Daardoor stroomt het  water minder goed door de beken.
Bij hevige regenbuien kunnen de beken en vijvers overstromen. Daarom heeft Waterschap Limburg, in samenwerking met de gemeenten Maastricht en Meerssen, de opdracht gegeven om slib te verwijderen, nieuwe waterbuffers aan te leggen en een deel van de beken om te leiden. Zo verdelen we het water beter tussen de beken en vijvers en wordt het water schoner. In deze brief leest u meer over de werkzaamheden en de gevolgen voor de omgeving.
De aannemingscombinatie Janssen group en Den Ouden groep hebben voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het snoeien van de begroeiing langs de Kanjel en Gelei.

De komende weken gaan zij aan de slag met het verwijderen van slib uit de landgoederenvijvers. Een kraan op een tijdelijke dam schept het slib uit de vijver. Daarna verplaatsen de aannemers het slib naar de Ankerkade met waterdichte vrachtwagens. Boten voeren vanaf daar het slib af. De aannemer verwacht dat deze werkzaamheden drie weken zullen duren.
De vijver in dit gebied maken we  in twee delen schoon. Eerst verwijdert een kraan het slib aan de kant van de weg ‘Weert’. Tijdelijk is dan maar één rijstrook beschikbaar. Verkeersregelaars zorgen dan voor de verkeersveiligheid. Daarna maken we  de andere kant van de vijver schoon. Ook hier voeren we het slib af naar de Ankerkade.

Na de werkzaamheden in buitengebied Vaeshartelt, start het verwijderen van slib bij Villa Kruisdonk. Hier zijn nu de voorbereidende werkzaamheden bezig.

Houdt u rekening met meer verkeersdrukte op de Mariënwaard, Nieuwe Limmelderweg en de Fregatweg door de werkzaamheden.

Bastiaan van den Brink is de omgevingsmanager van de aannemer. Hij helpt u graag verder. Bastiaan is bereikbaar via het email adres HerinrichtingKanjel&Gelei@denoudengroep.com of  via het telefoonnummer 06 20 36 13 14.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »