Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Vlaggen 4 en 5 mei

In het lentenummer van de Dorpsberichten schreef Harry Keydener iets over het vlaggen tijdens de nationale herdenkings- en bevrijdingsdag. Harry schreef:

27 februari 2020. De eerste corona besmetting in Nederland is een feit. Alles wat daarna gebeurd is hoef ik U natuurlijk niet uit te leggen. Mensen van mijn (onze) generatie krijgen voor het eerst te maken met een verplichte beperkte en gedeeltelijk onbeperkte bewegingsvrijheid. Vele oudere mensen verwijzen in deze tijd vaak naar de verplichte, door de bezetter opgelegde, bewegingsvrijheid in de tweede wereldoorlog. Ik kan me best voorstellen dat de jaren tussen 1940 en 1945 voor velen een verschrikking moeten zijn geweest. Verlangen we nu naar de vaccins die ons de vrijheid weer moeten teruggeven. In de oorlogsjaren verlangden de mensen naar een bevrijding die alleen verwezenlijkt kon worden door soldaten. Jonge soldaten, de meesten afkomstig uit Canada, Engeland en de Verenigde Staten, moesten ons land bevrijden. Velen van hen hebben daarbij het leven verloren. 

Op 4 mei herdenken we elk jaar de overledenen welke zijn omgekomen door oorlogsgeweld. We herdenken dan niet alleen de vele soldaten van zowel de bezetter als de geallieerden maar ook de vele onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die op gruwelijke wijze in de vernietigingskampen aan hun einde zijn gekomen. Tevens herdenken we op 4 mei ook de doden die in alle oorlogen of conflictsituaties in de wereld zijn omgekomen. 

Op 5 mei herdenken we de dag dat Nederland bevrijd is door de geallieerden. Deze dag is een jaarlijks terugkomende feestdag welke op sommige plaatsen in het land nog, samen met vele geallieerde veteranen, wordt gevierd.

Voor ons zijn 4 en 5 mei een reden om de vlag buiten te hangen. Op 4 mei halfstok en op 5 mei steken we de vlag helemaal uit. Van zonsopgang tot zonsondergang. Ook staan we om 20.00 uur twee minuten stil om de overledenen te herdenken.

Wat mij opvalt is dat er in Itteren op 4 en 5 mei niet of nauwelijks gevlagd wordt. Ik heb vorig jaar een rondje door Itteren gemaakt en heb zegge en schrijven bij slechts vijf huizen de vlag zien wapperen. Uit het verleden weet ik dat de meeste mensen in Itteren een rood wit blauwe vlag hebben. Maar ze wordt alleen gebruikt voor feesten zoals een behaald diploma van een van de kinderen of zoals voorheen als de processie langs kwam.

Ik hoop met dit artikel te bereiken dat we vanaf 4 en 5 mei 2021 in Itteren jaarlijks  massaal gaan vlaggen. Op 4 mei om de overledenen door oorlogsgeweld en het coronavirus te herdenken. En op 5 mei voor de bevrijding in 1945 en voor de vele wetenschappers die zich met volle overgave hebben ingezet, door het ontwikkelen van vaccins, om ons te bevrijden van het coronavirus.

Harry Keijdener.

Kijken hoeveel mensen dinsdag de vlag halfstok hangen en woensdag helemaal!

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...