Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Effect kapotte stuw Borgharen

Op 14 november hebben wij u aangegeven dat vanwege het niet kunnen strijken van de stuw in Borgharen er een hogere waterstand komt in Borgharen. (klik hier voor het artikel) Vandaag worden we op de hoogte gesteld welke effecten dat dan heeft. Op het kaartje bovenaan ziet u per rivierkilometer de waterstandsverhoging bij verschillende afvoeren. Dit is het verschil in waterstand ten opzichte van normaal (in cm) per rivierkilometer. Stuw Borgharen ligt bij rivierkilometer 15.

Zoals we u in de eerste brief hebben aangegeven is stuw Borgharen beschadigd. Hierdoor kan Rijkswaterstaat de stuw niet helemaal strijken (weghalen). Dit heeft effect op de waterstand en op het moment van sluiten van keersluis Limmel. Intussen hebben we berekend welk effect dit bij verschillende waterstanden kan hebben. We sturen u deze tweede brief om die informatie met u te delen.

Grootste effect

De effecten op de waterstand zijn het grootst bij een afvoer van 1700 m3/s bij Borgharen. Bij lagere én hogere afvoeren zijn de afwijkingen (ten opzichte van de normale waterstand) kleiner. Deze verhoogde waterstanden zijn merkbaar in het hele stuwpand van Borgharen. Dat is het deel van de Maas tussen Ternaaien (België) en Borgharen. Dichtbij de stuw is het effect het grootst, verder van de stuw af, richting België, wordt het effect steeds kleiner.

Rivierkilometers zijn bijvoorbeeld vinden op: waterbeheer – Rijkswaterstaat Waterinfo (rws.nl).Daar is bijvoorbeeld te zien dat bij de St Pietersberg rivierkilometer 9 te vinden is en de Servaasbrug iets voorbij rivierkilometer 13. Stuw Borgharen ligt bij rivierkilometer 15.

Herstel stuw Borgharen
Rijkswaterstaat onderzoekt momenteel hoe we de stuw het beste kunnen herstellen. Zodra hier meer informatie over bekend is, zullen wij dit via de normale wegen, zoals nieuwsberichten, delen.

Geef u op voor mail over hoogwaterberichtgeving
Rijkswaterstaat stuurt een mail met informatie over hoogwater. Wij versturen de mail vanaf de verwachting dat de afvoer bij St. Pieter 800 m/3 wordt. Mocht u nog niet geabonneerd zijn op deze mailing en u wilt deze berichten wel ontvangen, dan kunt zich via dit adres aanmelden:

Waterberichtgeving-maas@rws.nl

 Vragen?
Informatie over gemeten afvoeren en waterstanden vindt u op deze website: www.waterinfo.rws.nl

Ook kunt u gebruik maken van de app ‘Mijn waterstanden’.

Mocht u nog verdere vragen hebben, dan kunt u die via Publieksvragen stellen. Zij zijn telefonisch bereikbaar via 0800-8002 of via mail: 08008002@rws.nl .

Mochten er ontwikkelingen rondom stuw Borgharen zijn die voor u van belang zijn, zullen we u weer informeren.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »