Hartelstein: archeologisch centrum Grensmaas (2)

Soms kom je van die berichten tegen die voor Itteren belangrijk zijn. Enkele dagen geleden hebben we ook informatie hierover gegeven maar dit is een artikel met nog meer info::

In Kasteel/kasteelhoeve Hartelstein, in het dorp Itteren, gemeente Maastricht (ten NO van centrum) wordt een archeologisch bezoekerscentrum gevestigd dat een inkijk moet bieden in de archeologie van het gebied van de Grensmaas en in de vondsten die tijdens de uitvoering van het project Grensmaas zijn gedaan.

Tijdens de uitvoering van het project Grensmaas zijn sinds 2008 meer dan 10.000 vondsten vanaf de prehistorie tot aan de nieuwe tijd geregistreerd.

Hartelstein biedt nu al exporuimte voor archeologie, zo is er een van de skeletten van het befaamde paardengraf van Borgharen te bekijken.

In het nieuwe plan wordt de ruimte meer dan verdubbeld en gecombineerd met een inforuimte en een nieuwe entree.

Het bezoekerscentrum zal ook als infocentrum fungeren voor historische wandeltochten naar bijvoorbeeld het monument van het paardengraf in Borgharen en andere archeologische vindplaatsen.

Het centrum zal als alles volgens plan verloop eind dit jaar officieel geopend worden.

[Kasteelhoeve Hartelstein is eigenlijk een deel van de voorburcht en een restant van het oorspronkelijke veel grotere Kasteel Hartelstein en met een geschiedenis die teruggaat naar de 14e eeuw, zie: https://www.kasteleninnederland.nl/kasteeldetails.php?id=617]

[Over project Grensmaas (gestart in 2008), het grootste rivierproject ooit in Nederland uitgevoerd met als doel enerzijds de bewoners langs dit deel van de Maas te beschermen tegen wateroverlast, anderzijds herstel van natuurwaarden: https://www.grensmaas.nl/]

[Over Paardengraf Borgharen, zie: https://l1.nl/dossier-paardengraf-borgharen-29603]

https://www.grensmaas.nl/archeologisch-bezoekerscentrum-in…/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *