Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Info RWS over brug Itteren

Via de omgevingsadviseur van RWS hebben we een persbericht gekregen over de sluiting van de brug:

Door dit bericht willen we u graag informeren over onderhoudswerkzaamheden die RWS laat uitvoeren aan de ontlastconstructie op brug Itteren. Op de brug ligt een staalplatenconstructie, de eerste paar platen aan zowel Maastrichtse zijde als Itterse zijde zijn vervormd. Hierdoor is een hoogteverschil ontstaan waardoor met name langzaam verkeer gehinderd wordt. Door dit hoogteverschil neemt ook de geluidshinder toe. Deze platen gaan wij vervangen, inclusief oplegconstructie.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in de carnavalsperiode, van 9 februari 9:00 uur t/m uiterlijk 18 februari 18:00 uur. In deze afsluitperiode hebben we rekening gehouden met extra tijd benodigd voor eventuele tegenvallers of slecht weer. We hopen deze buffer niet nodig te hebben, maar kunnen u dit niet beloven. Zodra de brug open kan zullen wij dit actief communiceren.

De brug is dan afgesloten voor al het verkeer. Er wordt een omleidingsroute ingeregeld door de kernen van Itteren en Borgharen over de verkeersbrug Limmel. Op de smalle delen zoals de Pasestraat worden verkeersregelaars ingezet om de verkeersafwikkeling goed te laten verlopen. We zijn tot deze periode gekomen omdat er dan minder fietsverkeer is en het aantal transporten vanuit Sibelco beperkt kan worden. Specifiek voor de carnavalsmaandag en -dinsdag geldt dat Sibelco geen transporten uitvoert na 12:00 uur, in verband met optochten of andere activiteiten.

Hierdoor zijn diverse vragen al beantwoord maar nog niet alles. Vragen die onze inwoners ook stelden zijn o.a.:

 • Busvervoer Arriva: de bus komt van Borgharen, rijdt door tot onderaan de brug, draait en gaat weer via Borgharen weer terug. Er is geen busvervoer mogelijk van Itteren naar Bunde. Zoals wij begrepen hebben, gaan de “borrelbussen” ook naar Itteren en Borgharen. (Trouwens ook naar Bunde.)
 • Fietsverkeer naar Bunde kan gebruik maken van het fietspad langs Hartelstein. Om de veiligheid van de fietsers te garanderen, is er geen autoverkeer daar mogelijk.
 • Bord doorrijden tot aan stopstreep: hiervoor is een verzoek ingediend om deze een paal verder te verplaatsen en een tekst in het Engels erbij te zetten (vanwege de vele internationale chauffeurs).
 • Wat gaat er nog meer gebeuren? Via RWS kunt u zich inschrijven op een nieuwsbrief die alle nieuwtjes aangeeft over de brug van Itteren. Aanmelden kan via  een druk op deze link
 • Meer vragen? Laat het ons weten.
Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

3 reacties

 1. Hallo,
  Hartelijk dank voor de info. Misschien ligt het aan mij, maar ik snap het niet meer. Op 23 oktober 2023 heb ik een reactie gekregen van RWS als antwoord op mijn klacht. Daar stond onder andere onderstaand stukje in:

  De uiteindes van de huidige ontlastconstructie zijn verzakt. Deze delen worden nu vervangen door met vezelbeton versterkte profielen. Hierdoor gaat het verkeer geen drempel meer ervaren als ze er overheen rijden. Ook gaan we de losgekomen bouten die de stalen platen op hun plek houden, vastdraaien. Ook vernieuwen we daar waar nodig, de lasverbinding.

  Geluidshinder verminderen
  Helaas is er op dit moment geluidsoverlast door het gebruik van de brug bij de omgeving. De werkzaamhedenvan zaterdag 22 oktober 07:00 uur tot en met zondag 23 oktober 18:00 uur. , zullen naar verwachting de geluidshinder nauwelijks verminderen. Parallel aan dit werk, wordt onderzocht wat wel mogelijk is. Zodra hier duidelijkheid over is, wordt dit gecommuniceerd.
  ————————————————–
  Wat is er nu op 23-10 gebeurd? Of is datgene wat er toen gemaakt is alweer kapot?
  En waarom hadden ze toen “slechts” een weekend nodig en nu 9 dagen?

  Ik hoop dat jullie er meer van snappen of moet ik deze vraag bij RWS neerleggen? Bedankt alvast!
  Mvg
  Madelon

  1. Hallo Madelon,
   De aannemer van RWS heeft in het weekend van 23 oktober vooral een versterking gemaakt bij de voegovergang van de brug naar het wegdek. Op die plek ging regelmatig het pas gelegde asfalt vrij snel weer weg. Men heeft inderdaad ook geprobeerd om de eerste twee platen op hoogte te brengen maar dat was niet gelukt. In de week van Carnaval gaat men zowel de eerste twee platen aan Itterse zijde maar ook aan Maastrichtse zijde op hoogte plaatsen. Als er geen tegenslagen zijn, hopen we dat ze die 9 dagen niet nodig hebben.
   Groet, Dorpsraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...